Zelfvertrouwen Vergroten? 7 Tips Die Je Zekerheid Boosten

Merk je dat je vaak onzeker bent en je ongemakkelijk voelt bij andere mensen in de buurt? Of sta je liever niet in het middelpunt en ga je snel blozen? Dit is natuurlijk iets wat je liever niet hebt.

Sommige mensen hebben hier geen enkel probleem mee en dit zijn dan ook vaak mensen die veel zelfvertrouwen hebben. Wil jij dit ook? Dan kan je je zelfvertrouwen vergroten door de 7 tips te lezen in dit artikel.

7 Tips Die Je Zelfvertrouwen Vergroten

1. Gebruik feedback of kritiek als cadeau en uitdaging

Vind je vervelend om feedback of kritiek te krijgen? Dan is het tijd om hier iets aan te gaan doen!

Je zelfvertrouwen vergroten kan namelijk heel goed met de feedback of kritiek die je krijgt. Het enige wat je moet doen is goed te luisteren naar deze feedback of kritiek, ook al is dit soms niet zo leuk verpakt. Misschien zijn de mensen die jou vaak feedback of kritiek geven erg bot en kunnen de dingen die ze zeggen over jou hard aankomen. Probeer de emotie die je erbij krijgt dan los te laten en kijk goed naar de inhoud van de feedback of kritiek en kijk of je hiermee je voordeel kan doen.

Wat ook kan voorkomen is dat de mensen waarvan je feedback of kritiek krijgt, sowieso al erg negatief in het leven staan. Vind je deze feedback of kritiek dan ook vervelend? Als je veel zelfvertrouwen hebt, dan is het makkelijk om je hier niets van aan te trekken, want dan weet je zelf ook wel dat zij (grotendeels) ongelijk hebben. Trek je jezelf dit wel aan, dan ligt het kennelijk gevoelig en heb je niet veel zelfvertrouwen. Probeer dan eens goed na te gaan bij jezelf, waarom je dit zo vervelend vindt?

2. Denk positief

Bij gezonde en gelukkige mensen is zo’n 70% van onze gedachtes negatief geladen. Moet je nagaan als je niet zo gezond of gelukkig bent. Dan zijn bijna al je gedachtes negatief en dit zal ongetwijfeld merkbaar zijn in je dagelijkse leven.

Doordat je negatief denkt, zal je ook voortdurend negatieve prikkels in je omgeving opvangen, terwijl er genoeg positieve dingen om je heen gebeuren. Zodra je probeert de negatieve gedachtes te accepteren en los te laten, kan er ruimte komen voor positieve gedachtes. Dit klinkt misschien makkelijk, maar dat is het absoluut niet.

Het kan maanden duren voordat je positiever gaat denken, maar dit zal niet alleen je humeur en je gevoel over jezelf verbeteren. Je zal merken dat je leven op vele vlakken veel leuker en succesvoller wordt!

Wat ook erg goed helpt en niet moet worden onderschat, is het verbreken van contact met alle mensen waarbij je geen positieve vibe van krijgt. Deze mensen zullen je namelijk vasthouden in hun negatieve denkpatroon.

3. Fake it till you make it

Als je doet alsof je heel veel zelfvertrouwen hebt en dit goed volhoudt, dan ben je eigenlijk jezelf voor de gek aan het houden. Toch zal hierdoor je zelfvertrouwen vergroten. Je bent namelijk jezelf aan het hersenspoelen op een goede manier. Klinkt dat gek?

Probeer maar eens een neppe lach op te zetten. Wordt je hiervan niet gelijk blijer, terwijl je eigenlijk nergens om moet lachen? Zo werkt het ook met doen alsof je veel zelfvertrouwen hebt.

4. Stel doelstellingen

Als je geen doelstelling(en) in je leven hebt, dan is er vaak te weinig om je goed over te voelen en kan je zelfvertrouwen afbrokkelen.

Je zelfvertrouwen vergroten kan je namelijk onder andere doen door het behalen van een doelstelling. Dit geeft je namelijk een gevoel van voldoening en trots.

Dit hoeven geen moeilijke en grote doelstellingen te zijn. Begin met kleine en simpele doelstellingen. Schrijf ze op en kijk er af en toe naar. Je zal merken dat je onbewust aan de gang gaat met deze doelstellingen, waardoor de kans groot is dat je ze ook bereikt en dit is dan weer van invloed op je zelfvertrouwen.

5. Treed buiten je comfort zone

Je comfort zone is dat plekje waar jij je prettig voelt. De meeste mensen durven deze plek bijna nooit te verlaten. Ze proberen nooit eens iets nieuws uit en blijven dezelfde dingen doen die ze altijd al deden. Lekker veilig, maar wel saai.

Zodra je een keer je comfort zone verlaat en je in een situatie belandt die je nooit eerder hebt meegemaakt, weet je niet of je het kan of niet.

Toch zal je keer op keer merken dat het allemaal niet zo eng is. Hoe meer je je hiervan bewust wordt, hoe makkelijker het wordt. Dit zal niet alleen je zelfvertrouwen vergroten, je zal ook inzien dat er nog veel meer te ontdekken valt in jou leven.

6. Wees dankbaar

Wanneer je je focust op dat wat je niet hebt, ben je ook onbewust veel bezig met waarom jij het niet kan hebben, of waarom andere het wel hebben. Hierdoor ga je jezelf minder waardig voelen dan andere mensen in jou omgeving, oftewel je zelfvertrouwen zal verminderen.

Focus daarom om alles wat je wél hebt en waardeer en accepteer jezelf volledig.

Probeer elke avond minstens 10 dingen te verzinnen waar jij tevreden over bent. Dit kunnen je behaalde doelstellingen uit het verleden zijn, je vaardigheden, je vriendschappen of andere dingen waar je tevreden over bent. Hierdoor krijg je veel positieve energie en zal je zelfvertrouwen vergroten.

7. Affirmaties

Je zelfvertrouwen vergroten zal ongetwijfeld gaan lukken als je begint met affirmaties. Naast dat ik dit één van de beste tips vind om je zelfvertrouwen te vergroten, is dit ook de meest ongebruikelijke tip voor veel mensen.

Waarom affirmaties zo goed werken is omdat ze jou eigenlijk hersenspoelen en zo je zelfvertrouwen vergroten. Hoe dit werkt? Je hersenen geloven wat ze te zien, voelen of te horen krijgen, als je dit maar vaak genoeg doet. Je hersenen zullen dan zo worden geprogrammeerd, dat je affirmaties ook echt gaan kloppen met je verwachtingen.

Waarom is dit dan zo’n ongebruikelijke tip? Je moet namelijk voor de spiegel tegen jezelf gaan praten! Dit vinden sommige nogal gek en ongemakkelijk. Gelukkig hoeft niemand dit te zien, want je kan affirmeren werkelijk overal toepassen.

je zelfvertrouwen vergroten kan je bijvoorbeeld doen met een affirmatie zoals: “Alle mensen houden van mij” of “Ik heb altijd superveel zelfvertrouwen”. Zeg zo’n affirmatie elke dag een paar minuten lang met volle overtuiging tegen jezelf en het liefst in de spiegel. Blijf dit doen totdat het gaat voelen als de waarheid!

Share: