Onzekerheid overwinnen

Onzekerheid Overwinnen: 6 Veel Gemaakte Fouten + Tips

Onzekerheid kan voorkomen op meerdere vlakken in je leven. Je kan onzeker zijn over je prestaties, onzeker zijn over uiterlijk of onzeker zijn over je sociale eigenschappen. Deze onzekerheid kan telkens weer een obstakel te zijn om succesvol te zijn in je werk of plezier te hebben in je privé leven.

Kortom, onzekerheid kan je geluk behoorlijk in de weg staan. Gelukkig kan ik je één ding wel met zekerheid zeggen. Je kan jouw onzekerheid overwinnen!

Daarom geef ik je in dit artikel 5 veel gemaakte fouten, die je moet vermijden als jij je onzekerheid wilt overwinnen.

Waar komt die onzekerheid vandaan?

Onzekerheid ontstaat vaak in de puberteit. Dit is een periode waarin je veel uitdagingen krijgt, terwijl je zelf nog behoorlijk aan het veranderen bent. Je leert veel nieuwe dingen en er valt veel uit te proberen. Je moet soms lastige keuzes maken, je wilt je losmaken van je ouders, je krijgt vrienden en vriendinnen en soms zelfs verkering.

Kortom een hele uitdagende en spannende periode, maar ook een periode die veel onzekerheid met zich meebrengt. Dit alles zorgt er wel voor dat je volwassen kan worden, omdat je veel levenservaring opdoet.

Je onzekerheid overwinnen zal makkelijk gaan bij iemand die al veel zelfvertrouwen heeft. Heb je weinig zelfvertrouwen, dan kan je onzekerheid ook nog een tijd lang na de puberteit in stand blijven. Je blijft geneigd om te kijken naar de dingen die je niet kunt en gelukt zijn in je leven, waardoor je onzekerheid overwinnen een stuk moeilijker wordt.

Onzekerheid overwinnen: vermijd 6 veel gemaakte fouten

Je onzekerheid overwinnen wordt al makkelijker als je bewust wordt van de fouten die je maakt. Daarom heb ik hier de meeste gemaakte fouten + tips voor jou op een rijtje gezet die je moet proberen te vermijden als jij je onzekerheid wilt overwinnen:

1. Jezelf vergelijken met anderen

Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Anderen lijken vaak te hebben wat jij wilt, maar vaak zie je alleen maar de successen van anderen en niet hun problemen. Doordat zij bepaalde dingen wel hebben die jij niet hebt, hebben ze waarschijnlijk ook problemen die jij niet hebt. Als je deze problemen wel zou weten, kan je meestal maar blij zijn dat jij die niet hebt.

Het heeft dus helemaal geen zin om jezelf te vergelijken, want je weet eigenlijk niet genoeg van diegene. Daarnaast wordt je alleen maar onzekerder van de situatie, want je doet er op dit moment niets aan en je voelt je er alleen maar slechter door.

Accepteer wie jij bent, inclusief al je goede en slechte eigenschappen!

2. Aardig gevonden willen worden

Als je altijd aardig gevonden wilt worden, dan verleg je te vaak je eigen grenzen. Soms met leugens naar jezelf of naar anderen. Je zegt toch ja tegen iets waar je eigenlijk geen zin in hebt. Je hoopt daardoor aardiger gevonden te worden.

Hoe zou de wereld eruit ziet als iedereen altijd aardig tegen elkaar zou zijn? Bepaald gedrag wordt niet meer gecorrigeerd en de wereld staat stil. Zonder conflict geen verandering.

Sommige mensen zullen je misschien nooit aardig gaan vinden, wat je ook voor ze doet. Gelukkig maakt dat ook helemaal niet uit. Probeer dus te stoppen met de gedachte om aardig gevonden te willen worden, want je houdt jezelf voor de gek en dit helpt je niet bij je onzekerheid overwinnen.

3. Onzekerheid is wie je bent

Dit is een groot misverstand. Sommige mensen denken dat onzekerheid nu eenmaal bij hun karakter hoort, maar dat is absoluut niet waar. Iedereen kan en heeft het recht om zelfverzekerd te zijn.

Je onzekerheid komt vanuit je onbewuste. Wist je dat 95% van je gedrag door je onbewuste wordt gestuurd? En dat jij bewust slechts 5% van je gedrag bepaalt. Als je dat weet, dan snap je ook waarom het soms zo moeilijk is om je onzekerheid te overwinnen.

4. Opscheppen

Mensen die echt zelfverzekerd zijn stralen rust, beheersing, kracht en zelfvertrouwen uit. Ze geven om andere mensen en ze zorgen er ook voor dat zij zich goed gaan voelen als ze bij hen in de buurt zijn.

Ze hebben het niet nodig om op te scheppen, want ze weten dat hun daden meer zeggen dan woorden. Mensen die over zichzelf opscheppen hebben vaak veel onzekerheid te verbergen. Opscheppen over jezelf is meestal een manier om je onzekerheid te maskeren.

5. Jezelf nooit op de eerste plaats zetten

Wie zet jou op de eerste plaats? Dat hoef je waarschijnlijk niet te verwachten van je baas, want die denkt meestal alleen aan de successen van zijn bedrijf. Kinderen zijn vaak meer met zichzelf bezig dan met anderen. Je ouders hebben hun eigen leven. Je partner dan? Wil je werkelijk iemand hebben die alles aan de kant zet voor jou?

Het is niet egoïstisch om jezelf op de eerste plaats te zetten. Als jij echt voor jezelf zorgt, zal je veel lekkerder in je vel zitten. Zelfverzekerdheid komt van binnen uit en dat kan je alleen voor elkaar krijgen als jij jezelf eens op de eerste plaats zet.

6. Andere mensen naar beneden halen

Als een persoon iemand anders publiekelijk probeert af te kraken, naar beneden haalt en misschien zelfs pest en respectloos behandeld, dan voelt diegene zich vaak de “meerdere”, beter dan die ander en zelfverzekerder.

Stel dat je dit zelf doet, dan zal je jezelf inderdaad even onoverwinnelijk voelen. Helaas is dat maar van korte duur. Al snel komt de realiteit weer binnen sijpelen over je onzekerheden. Je had dus door een ander naar beneden te halen, je eigen onzekerheid even weggestopt.

Betrap je jezelf er dus op dat je vaak andere mensen plaagt of pest, bedenk dan eens waarom je dit doet. Zo zoek je naar een duurzame oplossing, waarmee de kans veel groter is om je onzekerheid te overwinnen.

Share: