Hoe Word Je Zelfverzekerd? 5 Antwoorden Die Echt Helpen

Hoe word je zelfverzekerd? Dat is een vraag die iedereen zichzelf wel eens heeft gesteld. Toch hebben we allemaal talenten en goede eigenschappen. Daarom is elk persoon over een aantal dingen altijd wel zelfverzekerd.

Heb je in je dagelijkse leven echt last van onzekerheid, dan zullen je talenten en goede eigenschappen steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Je leven zal zo steeds minder aangenaam worden.

Daarom heb ik op de vraag ‘hoe word je zelfverzekerd?”, 5 antwoorden opgeschreven die jou uitstekend kunnen helpen om zelfverzekerder te worden.

Hoe Word Je Zelfverzekerd?

1. Doe alsof en geloof in jezelf

Mensen reageren op de gedragingen en de houding van andere mensen, zoals je lichaamstaal. Als je onzeker bent dan straal je dat uit en zullen mensen je ook zo behandelen.

Hoe word je zelfverzekerd? Begin dan met te doen alsof! Gedraag je zelfverzekerd en je zal zien dat de mensen om je heen, je anders gaan behandelen.

Dit is natuurlijk makkelijk gezegd dan gedaan. Daarom moet je jezelf er eerst van overtuigen dat jij wel kan doen alsof je zelfverzekerd bent. Je zal dus moeten geloven in jezelf. Alleen dan kan je voor een positieve verandering zorgen.

2. Verander je negatieve gedachtes naar positieve gedachtes

‘Ik ben niet mooi’, ‘ik kan het niet’ en ‘ik heb het niet verdiend’ zijn gedachtes die je jezelf moet afleren.

Als jij zelf denkt dat je iets niet kan of niet kan zijn, heeft dat heel veel invloed op je acties. Dit zullen dan vaak acties zijn, waarmee je alleen maar verder van je doel afkomt. Het vervelend daarvan is dat je op die manier bevestiging krijgt in het idee dat je het niet kan. Je komt in een negatieve spiraal.

Wist jij dat een gemiddeld persoon per dag zo’n 40.000 gedachten te verwerken heeft, waarvan vaak 70% negatief blijkt te zijn? Stel je voor dat jouw gedachtes voor nog maar 60% negatief zijn? Dan wordt je waarschijnlijk zelfverzekerder dan de meeste mensen in jouw omgeving en dat levert vaak al een goed gevoel op.

Dus hoe word je zelfverzekerd? Door positiever te gaan denken! Weest wel bewust van je negatieve gedachtes, maar probeer deze zoveel mogelijk om te buigen naar iets positiefs. Ook als dingen tegen zitten, heeft dat altijd een positieve kant, zoals een nieuwe ervaring in je leven waarvan je wijzer bent geworden.

3. Wees bewust van je lichaamstaal

Je lichaamstaal heeft invloed op je zelfverzekerdheid, maar je zelfverzekerdheid heeft ook invloed op je lichaamstaal. Als je lichaamshouding over het algemeen niet zo goed is, zal het forceren van een goede lichaamshouding ongetwijfeld vreemd aanvoelen. Je doet immers alsof!

Voor het effect maakt het niets uit of je nou doet alsof je lichaamshouding goed is, of dat je onbewust al een goede lichaamshouding hebt.

Hoe word je zelfverzekerd? Je zal merken dat hoe vaker je een goede lichaamshouding aanneemt, hoe zelfverzekerder je wordt. Doordat je zelfverzekerdheid groter wordt, zal ook je lichaamstaal meer zelfvertrouwen uitstralen. Oftewel, je zit in een opwaartse spiraal.

4. Kom uit je comfort zone

Je comfort zone is dat plekje waar jij je prettig voelt. De meeste mensen durven deze plek bijna nooit te verlaten. Ze proberen nooit eens iets nieuws uit en blijven dezelfde dingen doen die ze altijd al deden. Lekker veilig, maar wel saai.

Zodra je een keer je comfort zone verlaat en je in een situatie belandt die je nooit eerder hebt meegemaakt, weet je niet of je het kan of niet.

Toch zal je keer op keer merken dat het allemaal niet zo eng is. Hoe meer je je hiervan bewust wordt, hoe makkelijker het wordt. Dit zal niet alleen je zelfverzekerdheid vergroten, je zal ook inzien dat er nog veel meer te ontdekken valt in jou leven.

Hoe word je zelfverzekerd? Bijvoorbeeld het woord te voeren in een vergadering of door iets te gaan presenteren. Of onderneem andere activiteiten die je geneigd bent te vermijden uit angst of onzekerheid. Drempels overwinnen vergroot je zelfverzekerdheid.

5. Meten is weten

Zoals ik aan het begin al zei, heeft iedereen wel dingen waar die wel zelfverzekerd over is. Dit kan je heel goed gebruiken om zelfverzekerder te worden.

Hoe word je zelfverzekerd? Maak eens een lijst van 10 eigenschappen waar je trots op bent of kunt zijn. Vind je dit lastig of weet je dit niet? Begin dan met 10 eigenschappen waar je niet zo trots op bent en ga vervolgens op zoek naar de positieve kwaliteiten achter die eigenschappen. Vaak zijn negatieve eigenschappen slechts vervormingen van je goede eigenschappen. Uiteraard kan je ook hulp van anderen inroepen.

Is dit eenmaal gelukt, maak dan een lijst van 10 behaalde successen in je leven. Ik heb het dan niet alleen over hoe goed je op school bent of in je werk, maar ook over je relaties, je gezondheid en andere dingen die helpen voor jouw geluk.

Share: